VOORSTELLINGEN najaar 2019

29 januari 2020

- Kees van Beijnum (23 seconden) & Bianca Stigter (Atlas van een bezette stad)

In zijn nieuwe roman 23 seconden keert schrijver Kees van Beijnum terug naar De Amsterdamse Wallen, het decor van zijn jeugd. De verteller in dit boek een vrouw. Twintig jaar na de geruchtmakende ‘hamermoord’ op haar moeder, duikt schrijfster Anne beroepshalve in de zaak. Om te ontdekken dat de verknipte en veroordeelde buurjongen Johan níét de dader was. In 23 seconden neemt Kees van Beijnum de lezer mee naar de rauwe wereld van de Wallen in de jaren ’80 vol drugscriminaliteit. Het contrast met de toeristen overlopen straten nu kan niet groter. 

 

Overal in Amsterdam bevinden zich zichtbare en onzichtbare sporen van de Tweede Wereldoorlog. Waar zaten onderduikers? Waar was het hoofdkwartier van de NSB? Waar werden Het Parool en Vrij Nederland gestencild en waar werden de voedselbonnen uitgedeeld? In welke straat werd een aanslag gepleegd en welk huis werd als represaille in brand gestoken? In Atlas van een bezette stad gidst historica Bianca Stigter ons door bezet Amsterdam. Ze vertelt wat er in de oorlog op straathoeken en achter voordeuren heeft plaatsgevonden, en laat zo het publiek met andere ogen naar de stad kijken. 

 

Verder op deze avond: Live muziek door BBC-huisband En Vrac, én de BBC Proza Pitch, hét podium voor debuterende schrijvers.

26 februari 2020

-Herman Pleij (Oefeningen in genot) & Peter Buwalda (Otmars zonen)

 

In zijn nieuwe boek Oefeningen in genot vertelt emeritus hoogleraar middeleeuwse letterkunde Herman Pleij over een seksuele revolutie in de literatuur tijdens de Late Middeleeuwen. Eeuwenlang hield de kerk het lichaam gevangen. Het huwelijk diende voor de voortplanting en het dempen van lusten. Maar beschikte het lichaam niet over een seksuele uitrusting die vanzelf genot ontstak? Tot grote ontsteltenis van de kerkelijke autoriteiten schiepen de rederijkers rond het jaar 1500 een moderne literatuur die genotvolle seks ronduit verheerlijkte.

Schrijver Peter Bulwalda is te gast naar aanleiding van zijn gelauwerde roman Otmars zonen, het eerste deel van een trilogie, waar hij meer dan acht jaar aan heeft  gewerkt. Het vertelt het verhaal van de jonge Shell-employé Ludwig Smit, die na een bezoek aan de illustere Johan Tromp op een Siberische eiland strandt in een sneeuwstorm. In Otmars zonen draait het om de mythe van de familie, om de waarde van de bloedband, om nature versus nurture en om de niet te onderschatten rol die seksualiteit in een mensenleven speelt. In gesprek over almachtige vaders, de terreur van de penis, en Beethovens 32ste pianosonate. 

  

25 maart 2020

- Margôt Ros & Jeroen Kleijne (Hersenschorsingen) & Lucas Zandberg (Keizerlijk geel)

Wanneer actrice Margôt Ros, bekend van o.a. Toren C, tijdens een theatervoorstelling tegen een ijzeren balk loopt, verandert haar leven volledig. Ze krijgt de diagnose lichte hersenschudding – rustig aan doen is het advies. Maanden later is Margôt nog steeds niet in staat te functioneren: ze verdraagt geen licht of geluid, kan niet lezen en heeft nauwelijks energie. Ze krijgt de diagnose post-commotioneel syndroom en moet rekening houden met een revalidatie van minstens anderhalf jaar waardoor zelfs de opnames van Toren C stil komen te liggen.  In Hersenschorsing beschrijft Margôt Ros op openhartige wijze haar revalidatie, met de humor die we van haar gewend zijn. Ze schreef dit boek samen met haar partner Jeroen Kleijne.

In zijn nieuwe historische roman Keizerlijk geel neemt Lucas Zandberg ons mee naar het centrum van de macht van het keizerrijk China in de tweede helft van de negentiende eeuw. Hoofdpersoon is Cixi, die als concubine van de jonge keizer in de hofhouding van de Verboden Stad wordt opgenomen. Na de plotselinge dood van de keizer eist zij het regentschap op voor haar minderjarige zoon. Op meesterlijke wijze beschrijft Lucas Zandberg het leven van de laatste keizerin van China. Het is een wereld vol eeuwenoude rituelen, intriges, en een hiërarchie dat niet onderdeed aan die van Versailles. In gesprek over deze fascinerende geschiedenis. Keizerlijk geel is de opvolger van het in 2017 verschenen De rendementsdenker. Deze satirische onderwijsroman werd voor het theater bewerkt onder de titel De toetsenfabriek.

29 april 2020

 - Sebastiaan (De slaap die geen uren kent) en Bart Chabot (Mijn vaders hand) - duogesprek

Velen kennen Bart Chabot. Als schrijver, als biograaf van Herman Brood of van tv. Maar wie kent Bart Chabot echt? Wie gaat er achter hem schuil? Pas wanneer hij in 2018 voor de zoveelste keer in het ziekenhuis belandt en de dood in de ogen kijkt, stelt hij zichzelf, na lang uitstel, deze vraag. Hij graaft naar zijn Haagse wortels en doorwroet zijn jeugd. Op nietsontziende en aangrijpende wijze doet hij vanuit zijn ziekenhuisbed verslag van een rijk doch getroebleerd leven. mijn vaders hand is een indringende en zeer persoonlijke roman, nuchter en met humor geschreven.

‘De slaap die geen uren kent’ van Sebastiaan Chabot gaat over vier generaties binnen één familie die ieder op hun eigen manier verlangen iets gedenkwaardigs te doen, uit angst niet te worden herinnerd. Ze hebben echter geen idee wat ze daarmee in gang zetten; de familiegeschiedenis blijkt losse heupen te hebben.

'Een heerlijke avond'

Conny Braam