VOORSTELLINGEN najaar 2019

20 april 2022

- Anne Eekhout (Mary ) & Midas Dekkers (Wat loopt daar?)

Iedereen kent Frankenstein, maar weinigen weten dat hij ontstaan is uit het brein van de toen 18-jarige Mary Shelley (1797-1851). Anne Eekhout schreef over haar de historische roman Mary waarin ze de lezer meeneemt naar Shelley’s onbekende tienerjaren in Schotland. Mary is een moderne gothic novel en een coming of age verhaal ineen, en was dé Nederlandse hit op de boekenbeurs in Frankfurt waarvan de rechten aan inmiddels dertien landen zijn verkocht, waaronder VS, het Verenigd Koninkrijk en Italië.

 

In zijn nieuwe boek Wat loopt daar? Een biologische kijk op rassen beschrijft en analyseert bioloog Midas Dekkers de mensen in al hun gedaanten en variaties zoals alleen hij dat kan: met verwondering, openheid en vooral met liefde. Wat loopt daar is naar eigen zeggen Midas Dekkers’ ‘meesterstuk’ waaraan hij bewust zolang gewacht heeft gewacht vanwege de gevoeligheden rondom dit onderwerp. In gesprek over evolutie, natuurlijke selectie en de menselijke neiging tot categoriseren.

 

Verder op deze avond: Live muziek, én de BBC Proza Pitch, hét podium voor debuterende schrijvers.

25 mei 2022

-Lucas Zandberg (De geschiedenis van mijn onvoorstelbare ouderdom) & Splinter Chabot (als de Hemel genoeg ruimte heeft)

 

Lucas Zandberg is te gast om te praten over zijn nieuwe roman De geschiedenis van mijn onvoorstelbare ouderdom. Hierin vertelt hij het verhaal van Renée, een verarmde telg uit een voornaam geslacht. Ze lijkt als twee druppels water op haar moeder Hélène. Als deze onverwacht sterft bedenkt Renée met haar man een plan om geen erfbelasting hoeven te betalen. Renée neemt de identiteit van haar moeder aan. Met verstrekkende gevolgen. Het verhaal is geïnspireerd op de recente controverse rondom Jeanne Calment (1875-1997), de oudste mens ooit.

 

Met zijn debuut Confettiregen stond Splinter Chabot maandenlang op de bestsellerslijst. als de Hemel genoeg ruimte heeft is zijn nieuwe roman. Het gaat over twee vrienden Magnus en Elias, die samen op reis gaan. De route is uitgestippeld, de bestemming staat vast. Hun tocht voert langs verschillende plekken. Tijdens de wandeltocht leren deze twee jongens naar zichzelf kijken, naar elkaar kijken. Hoe ze hun eigen levens en de wereld om hen heen zien. In gesprek over vrijheid, ontdekkingstochten en absolute, onvoorwaardelijke vriendschap.

Verder op deze avond: Live muziek, én de BBC Proza Pitch, hét podium voor debuterende schrijvers.

  

29 juni 2022

- Margôt Ros & Jeroen Kleijne (Zeg maar Agaath) & Janneke Siebelink (Soms sneeuwt het in april)

Toren C-actrice Margot Ros en haar partner, journalist en schrijver Jeroen Kleijne zijn te gast om te vertellen over Zeg maar Agaath, hun ultieme feelgood-roman. Na het overlijden van haar man besluit Agaath (78) haar villa in Amsterdam-Zuid te ontruimen. Tijd om bij de pakken neer te zitten heeft ze niet. Dankzij een advertentie in de supermarkt krijgt ze hulp van vakkenvuller Karim (18), die nog geen idee heeft wat hij wil met zijn leven. Samen slaan ze nieuwe wegen in.

 

Schrijfster Janneke Siebelink is te gast om te praten over haar debuutroman Soms sneeuwt het in april. Hierin vertelt zij het aangrijpende verhaal van een meisje dat opgroeit met het gewicht van haar moeders oorlogstrauma op haar schouders. Hoe om te gaan met deze allesbepalende familieverleden? Soms sneeuwt het in april is meeslepende geschiedenis gebaseerd op ware gebeurtenissen.

Verder op deze avond: Live muziek, én de BBC Proza Pitch, hét podium voor debuterende schrijvers.

'Een heerlijke avond'

Conny Braam