top of page

VOORSTELLINGEN najaar 2019

                     

28 juni 2023                               

 

LAATSTE BBC

Frits van Oostrom &  Maurits en Bart Chabot (duogesprek)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Van den vos Reynaerde geldt als het meesterwerk van de Nederlandse middeleeuwse letterkunde, en misschien wel van de hele Nederlandse literatuur. Wat is toch het geheim van deze klassieker, die in elke tijd ook als een moderne roman leest? Met het enthousiasme van de levenslange liefhebber schreef hoogleraar Middelnederlandse taal- en letterkunde Frits van Oostrom het boek De Reynaert. Leven met een middeleeuws meesterwerk. Hierin laat hij zien wat de Reynaert zo uniek maakt voor al die generaties liefhebbers en onderzoekers. In gesprek over de avonturen van de wereldberoemde vos en over talloze wetenschappers die jaren van hun leven hebben gestoken in het ontraadselen en duiden van de tekst.

 

Dichter, schrijver en podiumdier Bart Chabot leeft lang genoeg om zich een leven na de dood voor te kunnen stellen. Het is dan ook vanuit dat perspectief dat zijn nieuwe roman Engelenhaar wordt verteld. Hij ontdekt dat hij zich moeiteloos kan verplaatsen door zich enkel een plek uit het verleden voor de geest te halen. Meester over zijn verbeelding neemt Bart Chabot ons mee naar een leven vol rock-’n-roll, naar een verloren tijd, waarin hij een halve eeuw laat herleven.

In Over de kloof onderzoekt schrijver en journalist Maurits Chabot hoe mensen ondanks oorlogen, etnische spanningen, geopolitieke tegenstellingen en geweldsincidenten toch naar elkaar kunnen toegroeien. Is er een grens aan begrijpen? Waar eindigt nieuwsgierigheid? En hoe veranderen mensen? Hiervoor neemt hij ons mee naar de binnenlanden van Rwanda, langs grensposten in Israël, naar een kunstgalerie in Oslo en naar Amerikaanse gevangenissen. In gesprek over veerkracht, vriendschap en hoop in extreme tijden.

 

Met livemuziek van Philippe Elan en Mattijs Verhallen. En verder een korte terugblik op negen seizoenen Barts BoekenClub. 

 

Banner BBC 28-06-23plat.jpg
'Een heerlijke avond'

Conny Braam 

bottom of page