VOORSTELLINGEN najaar 2019

28 september 2022

- Mariken Heitman (Wormmaan) & Jan Siebelink (Brengschuld)

Mariken Heitman is te gast naar aanleiding van haar roman Wormmaan, bekroond met de Libris Literatuur Prijs 2022.  ‘Een verrassend rijke ideeënroman en een buitengewoon actueel en tijdloos boek’, aldus de jury van de literatuurprijs. Wormraam is een surrealistische zoektocht naar oorsprong, identiteit en de betekenis van mens-zijn. Wie of wat blijft er over als je alles afpelt dat door anderen aan je werd opgedrongen? 

 

In gesprek met schrijver Jan Siebelink over zijn nieuwe roman Brengschuld, het vervolg op zijn bekroonde Knielen op een bed violen. ‘Ik moest als jongen van een jaar of tien de huur van het ouderlijk huis naar de huisbaas brengen. In dit boek ontstaat een probleem in dat gezin omtrent die brengschuld’, aldus Siebelink. In Brengschuld vertelt hij het aanrijpende verhaal hoe een kwekersfamilie als gevolg van geldgebrek een deel van hun grond moet verkopen.

 

Met verder livemuziek door Mattijs Verhallen en BBC Proza Pitch, hét podium voor debuterende schrijvers, door Sander Meij

 
26 oktober 2022

-Martijn Simons (Heidelberg) & Tim Knol (Lichtjaren beter)

 

Martijn Simons is te gast om te praten over Heidelberg, zijn vierde roman. Ooit was de familie Wagenaar een modelgezin. Nu reizen vier van de vijf familieleden richting Heidelberg om de promotie van een van de zoons bij te wonen; na de plechtigheid zullen ze de as verstrooien van hun oudste. Tijdens de reis blijkt niet alleen dat ieder van hen een eigen manier zoekt om dit grote verlies te verwerken, maar ook dat hun afzonderlijke levens al veel eerder van de rails zijn geraakt. Heidelberg is een meesterlijke vertelling en een familiedrama ineen met hilarische momenten, hier en daar neigend naar slapstick.

 

Met de hit Sam brak Tim Knol ruim tien jaar geleden zijn door bij het grote publiek. Hij speelde onder meer op Lowlands en Pinkpop en tourde eindeloos door het land. Het muzikantenleven eiste in de tussentijd geruisloos zijn tol. Drank, ongezond eten en oververmoeidheid dwongen hem los te breken, zijn levensstijl drastisch te herzien en op zoek te gaan naar een andere, betere variant van zichzelf. Lichtjaren beter is het verslag van die zoekende periode. Over jezelf heruitvinden, over levenslust, schoonheid, vriendschap, liefde en muziek.

Verder op deze avond: Live muziek door Maarten Ebbers, enBBC Proza Pitch, hét podium voor debuterende schrijvers.

  

30 november 2022

-Arthur Japin (Portret van mijn verzonnen familie) & Inge Schilperoord (Het licht in de stad)

 

In de afgelopen kwarteeuw bracht Arthur Japin talloze historische figuren tot leven, die bij zijn vele lezers heel geliefd zijn geworden, zoals de danser Vaslav (Nijinsky), de dove Kolja, de Texanen uit De overgave, de Afrikaanse prinsjes uit De zwarte met het witte hart, de blinde Degas, Casanova’s geliefde Lucia uit Een schitterend gebrek. Al deze kleurrijke personages hebben veel met Arthur Japin gemeen en trekken als een zelfgekozen familie met de schrijver verder. In zijn nieuwe boek Portret van mijn verzonnen familie vertelt hij hierover. 

Inge Schilperoord kreeg internationaal grote bekendheid met haar debuutroman Muidhond. In Barts BoekenClub vertelt zij over haar nieuwe roman Het licht in de stad. Wanneer de zestienjarige Sophie door een ongeval haar vader verliest, is ze eenzamer dan ooit. Urenlang doolt ze door de grote stad op zoek naar antwoorden. Haar vader verdedigde als strafrechtadvocaat jonge moslimextremisten. Hun geweld, zei hij, heeft niets te maken met hun religie. Maar waarmee dan wel? 

Dichter en voordrachtskunstenaar Simon Mulder zal onder muzikale begeleiding enkele gedichten voordragen van o.a. Herman Gorter. Verder promoot Mark Stokmans zijn romandebuut Land van echo's tijdens de BBC Proza Pitch, hét podium voor debuterende schrijvers.

 
'Een heerlijke avond'

Conny Braam