VOORSTELLINGEN najaar 2019

28 september 2022

- Mariken Heitman (Wormmaan) & Jan Siebelink (Brengschuld)

Mariken Heitman is te gast naar aanleiding van haar roman Wormmaan, bekroond met de Libris Literatuur Prijs 2022.  ‘Een verrassend rijke ideeënroman en een buitengewoon actueel en tijdloos boek’, aldus de jury van de literatuurprijs. Wormraam is een surrealistische zoektocht naar oorsprong, identiteit en de betekenis van mens-zijn. Wie of wat blijft er over als je alles afpelt dat door anderen aan je werd opgedrongen? 

 

In gesprek met schrijver Jan Siebelink over zijn nieuwe roman Brengschuld, het vervolg op zijn bekroonde Knielen op een bed violen. ‘Ik moest als jongen van een jaar of tien de huur van het ouderlijk huis naar de huisbaas brengen. In dit boek ontstaat een probleem in dat gezin omtrent die brengschuld’, aldus Siebelink. In Brengschuld vertelt hij het aanrijpende verhaal hoe een kwekersfamilie als gevolg van geldgebrek een deel van hun grond moet verkopen.

 

Met verder livemuziek door Mattijs Verhallen en BBC Proza Pitch, hét podium voor debuterende schrijvers, door Sander Meij

 
26 oktober 2022

-Martijn Simons (Heidelberg) & Tim Knol (Lichtjaren beter)

 

Martijn Simons is te gast om te praten over Heidelberg, zijn vierde roman. Ooit was de familie Wagenaar een modelgezin. Nu reizen vier van de vijf familieleden richting Heidelberg om de promotie van een van de zoons bij te wonen; na de plechtigheid zullen ze de as verstrooien van hun oudste. Tijdens de reis blijkt niet alleen dat ieder van hen een eigen manier zoekt om dit grote verlies te verwerken, maar ook dat hun afzonderlijke levens al veel eerder van de rails zijn geraakt. Heidelberg is een meesterlijke vertelling en een familiedrama ineen met hilarische momenten, hier en daar neigend naar slapstick.

 

Met de hit Sam brak Tim Knol ruim tien jaar geleden zijn door bij het grote publiek. Hij speelde onder meer op Lowlands en Pinkpop en tourde eindeloos door het land. Het muzikantenleven eiste in de tussentijd geruisloos zijn tol. Drank, ongezond eten en oververmoeidheid dwongen hem los te breken, zijn levensstijl drastisch te herzien en op zoek te gaan naar een andere, betere variant van zichzelf. Lichtjaren beter is het verslag van die zoekende periode. Over jezelf heruitvinden, over levenslust, schoonheid, vriendschap, liefde en muziek.

Verder op deze avond: Live muziek, én de BBC Proza Pitch, hét podium voor debuterende schrijvers.

  

 
30 november 2022
 
Nomen Nescio 
Kaartjes
'Een heerlijke avond'

Conny Braam