top of page

SEARCH BY TAGS

SUBSCRIBE TO READ

BBC Bleu Monday Boekentips

Blue Monday! Het schijnt het meest deprimerende moment van het jaar te zijn. Maar niet bij Barts BoekenClub. De BBC-redactie heeft voor jullie zes mooie titels geselecteerd om zo in ieder geval de komende dagen goed door te komen. Voor elk wat wils, wat je gemoedstoestand ook is. Veel leesplezier!

(1) De storm – Jens Christian Grøndahl

Schrijver Adam Huus kampt al langere tijd met een writers block. Zijn tweede vrouw Harriët, die altijd bewust met haar carrière bezig is geweest, wil van het een op het andere moment voor haar dementerende vader Helge gaan zorgen. Ze besluiten hun comfortabele leven op te geven, zetten hun huis in Kopenhagen te koop en rijden door een hevige storm naar Jutland waar vader Helge woont. Onderweg krijgt Adam bericht van zijn dochter Rebecca uit een vorig huwelijk die hem nodig heeft. Halsoverkop reist hij terug in de hoop iets voor haar te kunnen betekenen. Als ook zijn zoon – met wie hij nauwelijks contact heeft – een beroep op hem doet, raakt Adam verwikkeld raakt in een groot schandaal. De storm die op dat moment over het land raast, staat symbool voor de stormachtige wendingen die zijn leven gaat nemen. Jens Christian Grøndahl is een van de succesvolste Deense schrijvers. Alhoewel bijna al zijn werk in het Nederlands is vertaald en hij in binnen- en buitenland werd genomineerd voor literaire prijzen zou hij in Nederland best wat meer lezers verdienen. Grøndahl is een meester in het fileren van relaties. Hij schrijft meeslepend en met pakkende dialogen over emoties, de kwetsbaarheid van het leven, de liefde en diverse actuele thema’s.

(2) Historische atlas NL. Hoe Nederland zichzelf bijeen heeft geraapt - Martin Berendse & Paul Brood

Hoe ontstond Nederland? Door de strijd tegen de Spanjaarden, het water of nog veel meer? Sinds wanneer komt de Rijn bij Lobith ons land binnen? Waarom wordt de Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen weer onder water gezet? En waarom heet de staande leeuw die Nederland op oude kaarten verbeeldt de Leo Belgicus en is hij begin zeventiende eeuw gaan zitten? Aan de hand van oude onbekende kaarten en historische documenten vertellen auteurs Martin Berendse en Paul Brood, werkzaam bij de Openbare Bibliotheek Amsterdam en het Nationaal Archief, in 75 korte hoofdstukken het verhaal van het ontstaan van Nederland. De kaarten in de atlas variëren van het oudste cartografische materiaal tot nieuwe overzichtskaarten en zijn afkomstig uit privécollecties, nationale, internationale en regionale archieven, musea en instellingen. De ondertitel ‘Hoe Nederland zichzelf bijeen heeft geraapt’ laat zien dat onze huidige lands- en provinciegrenzen slechts het gevolg zijn van min of meer toevallige opdelingen van de landstreken. Het laat je wel nadenken over het eigene van wat tegenwoordig Nederland heet. Historische atlas NL. is een rijk geïllustreerd overzichtswerk en een lust voor het oog voor wie van historische kaarten en atlassen houdt en die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Nederland.

(3) Het Tristan Akkoord – Ewa Maria Wagner

“Muziek en taal zijn de hoofdpersonages in dit werk”, verklaart Ewa Maria Wagner over haar prachtige – en deels autobiografische – romandebuut. Als ontslag dreigt voor altvioliste Eveline (Ev) bij het Nederlandse orkest waar zij al jaren speelt, wordt zij gedwongen haar leven opnieuw onder de loep te nemen. Evelinegroeit op het Poolse gedeelte van Silezië, toen nog onderdeel van het communistische ‘Oostblok’. De relatie met haar vader is, op z’n zacht gezegd, moeizaam. Maar dankzij haar vader, die ook viool speelt, is Eveline van muziek gaan houden. Het houdt haar op de been, brengt haar over de Poolse grens, en is voor Eveline hét middel haar verhaal te vertellen. Maar wat blijft er over als die wegvalt? Eveline zoekt contact met haar vader, maar die wijst haar ideeën zoals altijd af. Dus gaat ze brieven aan hem schrijven. Brieven die ze nooit naar hem zal sturen. In het Nederlands, de taal van haar nieuwe identiteit. In 'Het Tristan Akkoord' geeft Ewa Maria Wagnerniet alleen een indringend beeld van het grauwe leven in Silezië, maar met name over de allesomvattende kracht van muziek.Het is persoonlijke zoektocht naar haar jeugdtrauma's in Polen, haar Duitse wortels en haar nieuwe leven in Hilversum. 'Het Tristan Akkoord' is schitterend gecomponeerd debuut die nazingt in het hoofd van de lezer, en het resultaat is van Ewa’s wilskracht om te schrijven en te verbeelden.

(4) De Warnow – Hans Steketee (Uitgeverij Pluim)

Arnoud heeft een droom: met zijn boot via Schotland naar Noorwegen varen om het Noorderlicht te zien, onderweg muziek maken en leven van de wind. Hij weet zeven vrienden zo gek te krijgen met hem aan boord te gaan van de Warnow, een oud loodsbootje waar hij een paar zeilen op heeft gezet. Wanneer ze bijna schipbreuk leiden voor de Engelse kust stappen vijf bemanningsleden van boord maar Arnoud gaat onverdroten voort met in zijn kielzog vriendin Thirza en muzikant Peter. Eind april 2013 valt bij NRC-journalist Hans Steketee het bericht op het bureau dat een Nederlands zeiljacht wordt vermist. Als fanatiek zeezeiler trekt dit gelijk zijn aandacht. Hij probeert te achterhalen wat er is gebeurd. Na zes jaar doet hij verslag van zijn zoektocht. Van de Warnow ontbreekt nog steeds ieder spoor. Steketee is zich gaandeweg steeds meer gaan verdiepen in de persoon Arnoud: wat bewoog hem tot zo’n onbezonnen, roekeloze en bijna nonchalante tocht? En hoe waren de onderlinge relaties aan boord? Zijn verslag leest bijna als een roman en je wordt als lezer steeds meer meegezogen in het verhaal van de Warnow en haar mysterieuze verdwijning. De anonieme bemanningsleden maar vooral Arnoud, Thirza en Peter krijgen steeds meer een gezicht.

(5) Het feest – Elizabeth Day (Ambo/Anthos)

Arbeiderszoon Martin Gilmour wordt dankzij een beurs toegelaten tot de exclusieve Burtonbury School. Hij valt er uit de toon door zijn accent en omdat hij de verkeerde kleding draagt. Martin raakt bevriend met de populaire en aristocratische Ben Fitzmaurice die hem in de hogere kringen introduceert. Martin doet dan ook alles voor Ben. En dan wordt Ben veertig. Martin gaat samen met zijn vrouw Lucy naar het exclusieve feest dat ter gelegenheid hiervan wordt gegeven. Omdat Lucy en hij worden ondergebracht in een hotel en niet met de overige gasten samen verblijven op de feestlocatie heeft hij voor de zoveelste keer het gevoel dat hij er niet bij hoort. En terwijl het Britse establishment zich te goed doet aan champagne en drugs bekruipt Martin en Lucy steeds meer een gevoel dat er onheil in de lucht hangt….. Het feest was in het Verenigd Koninkrijk een van de best verkochte boeken voor de zomer. Het boek is te zien als een combinatie van Brideshead Revisteden De verloren geschiedenis. Je kunt het boek van journaliste Elizabeth Day lezen als een meeslepende thriller maar ook als een ontluisterende roman over obsessie, verraad, privileges en hypocrisie en als een vlijmscherpe kritiek op de Britse elite en de ongeschreven wetten van de upper class.

(6) The quest – Annemarie Hoogwoud (Uitgeverij Lecturis BV)

In 2004 verscheen Nachttrein naar Lissabon, een roman van de Zwitserse filosoof en schrijver Pascal Mercier. Het boek, waarin een leraar zijn geordende leven achter zich laat en met de trein naar Lissabon vertrekt om er achter te komen hoe hij zijn leven moet leiden en welke wending hij eraan kan geven om een ander mens te worden, wist meer dan 2 miljoen lezers te raken. Ook in het leven van fotograaf Annemarie Hoogwoud zou na het lezen van het boek niets meer zijn als ervoor. Ze wist vrijwel direct dat zij het boek wilde gaan verbeelden en reisde meerdere keren naar Bern en Lissabon op zoek naar de essentie van het verhaal. Door een ontmoeting met de schrijver en door daadwerkelijk in de nachttrein naar Lissabon plaats te nemen, werd meer en meer duidelijk dat ook zij op zoek was naar de essentie van haar eigen leven.

The quest is een geschenkboek met prachtige zwart wit foto’s die gekoppeld zijn aan quotes uit de roman Nachttrein naar Lissabon. Maar het is ook een persoonlijke verbeelding van een zoektocht naar antwoorden op existentiële vragen: om te ontdekken dat je niets zeker weet en dat dàt leidt naar innerlijke vrijheid.


'Een heerlijke avond'

Conny Braam 

bottom of page