top of page

SEARCH BY TAGS

SUBSCRIBE TO READ

BBC Zomers BoekenTips 2019

De zomer is weer in het land! Tijd dus voor de traditionele BBC Zomerse Boekentips. De redactie heeft zich voor jullie suf gelezen en deze mooi literatuurlijst samengesteld. Een must voor diegene die de hort op gaat of gewoon lekker thuis blijft. Voor ieder wat wils. Fijne zomer en tot ziens in september. (Met veel dank aan Hetty Custers-de Bruin)

(1) Het zoutpad – Raynor Winn (Balans)

Raynor Winn en haar man Moth runnen al jaren een Bed & Breakfast in een oude boerderij in Wales. Ze hebben deze in de loop der tijd steen voor steen opgeknapt tot het noodlot toeslaat. Door een malafide belegger raken ze in één keer alles kwijt en alsof dat nog niet genoeg is, krijgen ze óók nog het bericht dat Moth aan een ernstige ziekte leidt.

Berooid van alles en teleurgesteld in de mensheid besluiten ze – slechts gewapend met twee rugzakken en een kleine tent – het Zoutpad te gaan lopen, een duizend kilometer lang kustpad dat van North Devon via Cornwall naar Dorset voert. Het boek doet verslag van een barre tocht. Twee mensen die geen cent te makken hebben en soms moeten teren op twee mueslirepen per dag omdat er geen rode penny meer uit de flappentap komt. Mensen die ‘wild kamperen’ omdat het niets kost maar af en toe aan de rand van een camping gaan staan - die ze de volgende ochtend heimelijk zonder te betalen verlaten - om maar weer eens te kunnen douchen en zich minder zwerver te voelen….. Maar je leest vooral een verhaal van mensen die niet opgeven, die optimistisch blijven, een verhaal van veerkracht en moed! (Een must voor mensen die een wandelvakantie gaan maken!)

(2) De zusterklokken – Lars Mytting (Atlas Contact)

De zusterklokken werden ze genoemd, de klokken die de oude Hekne ter nagedachtenis aan zijn op jonge leeftijd gestorven Siamese tweelingdochters liet gieten voor de oude staafkerk van Butangen. De klokken beschikten over bovennatuurlijke krachten en waarschuwden de dorpsbewoners keer op keer voor naderend onheil. Jaren later komt er een nieuwe dominee naar Butangen. Hij heeft de opdracht om de oude houten, heidense Vikingkerk te vervangen door een stenen, Christelijk exemplaar. Hij regelt dat een jonge Duitse architect naar Butangen komt met de opdracht de kerk af te breken, naar Dresden te vervoeren en daar weer op te bouwen. Astrid Hekne werkt op de pastorie en voelt wel wat voor de dominee maar als nazaat van haar rouwende voorvader dient ze natuurlijk ook in opstand te komen tegen de afbraak van de kerk en de klokken te redden. Wat zich laat aanzien als een liefdesroman is in feite ook een wat melancholieke roman over het onvermogen lief te hebben. En het is daarnaast (wederom!) een prachtige ode van Mytting – die eerder De man en het Houtschreef – aan het hout en zijn bewerkers. Zo leren we dat aan de bouw van een volledig uit hout opgetrokken staafkerk geen spijker of nagel te pas kwam! (Een must voor mensen die Noorwegen als vakantiebestemming kiezen!)

(3) Klein Engeland – Jonathan Coe (De Bezige Bij)

In Klein Engelandschetst Coe de levens van een kleurrijke groep schoolvrienden uit Birmingham tegen de achtergrond van belangrijke sociaal maatschappelijke ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk vanaf de financiële crisis van 2010 tot en met de Brexit in 2018.

De drie belangrijkste hoofdpersonen zijn Benjamin, die – de 60 naderend – eindelijk iets voor elkaar lijkt te krijgen (hij debuteert met een roman die direct genomineerd wordt voor de Booker Prize), zijn nichtje Sophie, kunsthistoricus en net getrouwd met Ian (die een heel ander beeld heeft van hun gezamenlijke toekomst) en Dough, een gepassioneerde politiek commentator die – vanuit zijn peperdure appartement in Chelsea – linkse columns schrijft (over de verhoudingen tussen arm en rijk). Het boek is vlot geschreven, met veel humor en is af en toe bijna hilarisch. Maar wat het boek vooral interessant maakt is dat het inzicht geeft in de woedende tijdgeest waarmee de Britten kampen en wat leidde tot hun massale roep om een Brexit.

Klein Engeland is na De Rotters Club en De gesloten kringhet derde deel van een trilogie over de familie Rotter en kan als losstaand boek gelezen worden! (Een must voor mensen die deze vakantie die Noordzee oversteken!)

(4) De onverwachte rijkdom van Altena – Jan van Marsbergen (Cossee)

De jeugd in een klein Brabants dorpje brengt de warme zomermaanden altijd door in de nabijheid van een meer. Maar ineens wordt er – zonder opgave van redenen – door de eigenaar (Rochat) een groot hek om het meer geplaatst en kan er niet meer gezwommen worden. Rochat wordt sindsdien door het hele dorp gehaat. Op een middag – 30 jaar later – staat er een Japanse man (Murakami) in de Dorpsstraat die weet te melden dat de heer Rochat is overleden. Dorpsbewoner Marlies (Mar), ooit bevriend met Rochats dochter Eveline, besluit met haar man Frank – toevallig het eerste vriendje van Eveline – naar de begrafenis te gaan. Mar en Eveline hebben elkaar jaren niet meer gezien en herstellen het contact. Eveline geeft Mar de sleutel van het hek en zo krijgt zij weer toegang tot het meertje. Als Mar met Frank en Murakami ’s nachts op onderzoek uit gaat ontdekken zij een geheim dat de sleutel tot onverwachte rijkdom blijkt te zijn. De grote vraag is nu wat daarmee te doen….. Mooi geschreven met een voortdurende onderhuidse spanning. Een intrigerend verhaal over afgunst en solidariteit. Maar ook met een opvallende vorm. De titel van ieder hoofdstuk begint met een cryptische omschrijving die verder in het hoofdstuk wordt uitgewerkt. (Een must voor mensen die deze vakantie in Nederland in de nabijheid van een meertje doorbrengen!)

(5) Ster van het Noorden – D.B. John (Cargo)

Twaalf jaar geleden verdween Soo-min, de tweelingzus van Jenna Williams (een half-Koreaanse, half-Afrikaans-Amerikaanse professor) samen met haar vriendje op een strand in Zuid-Korea. Ze zouden verdronken zijn maar Jenna blijft met het idee zitten dat haar zus is ontvoerd en zich nu in Noord-Korea zou bevinden. Als de CIA geïnteresseerd raakt in Jenna (ze heeft het hoogste IQ van de staat Virginia, spreekt vloeiend Koreaans en is ook nog eens een teakwondo-expert en zou daarom de ideale rekruut zijn om de banden met Noord-Korea aan te halen) ziet zij dit als de kans om er voor eens en altijd achter te komen wat er met haar zus is gebeurd. Het lijkt een heel waarheidsgetrouw boek mede door de kennis en ervaringen van schrijver D.B. John die lange tijd in Zuid-Korea heeft gewoond en ook verschillende malen het Noorden heeft bezocht. Het is ook heel beangstigend en je vraagt je af hoe het in godsnaam mogelijk is dat zo’n land nog steeds bestaat!

Door Vrij Nederlanduitgeroepen tot thriller van het jaar 2019! (Omdat er weinig mensen uit vrije wil naar Noord-Korea op vakantie zullen gaan lijkt dit boek vooral een must voor mensen die van spanning houden! ;-)

(6) De paradox van geluk – Aminatta Forna (Nieuw Amsterdam)

De Ghanese psychiater Atilla – gespecialiseerd in oorlogstrauma’s – is in Londen voor een congres waarop hij als gastspreker zal optreden. Als hij na zijn vlucht nog even een ommetje maakt, botst hij op Waterloo Bridge tegen de joggende Jean aan. Jean is een Amerikaanse biologe die in Londen onderzoek doet naar stadsvossen. Zij wordt daarbij ondersteund door een netwerk van vrijwilligers die voor haar de vossen tellen. Als het neefje van Atilla wegloopt, zet Jean haar netwerk in. Samen met Atilla gaat ze op zoek. Alhoewel ze op het eerste oog weinig met elkaar gemeen lijken te hebben vatten ze gaandeweg toch sympathie voor elkaar op. Zij schetst op humoristische wijze twee boeiende personages die de moed niet opgeven na tegenslag (Atilla is weduwnaar, Jean is gescheiden) want – vindt Forna – je moet accepteren dat je verandert als je iets naars hebt meegemaakt. Beeldend met mooie zinnen en daarnaast ook een prachtig kijkje op de multiculturele metropool Londen die het boek meer dan de moeite waard maken! (Een must voor iedereen die op zoek is wat geluk nou eigenlijk inhoudt.)

(7) Trocadéro – John-Alexander Janssen (Arbeiderspers)

'Trocadéro' is de tweede roman van John-Alexander Janssen. Hierin vertelt hij het verhaal van de vijfentwintig jarige Julian Perceval. Julian is vastberaden rechter te worden en zijn beweegredenen zijn divers: goed doen, rechtvaardigheid, maar bovenal is het een reactie op iets wat hem heeft getekend in zijn jeugd. In afwachting op de uitslag van zijn sollicitatie gaat hij naar Parijs om zijn opleiding af te ronden. Julian is echter niet op zoek naar vriendschap en wil, zoals een rechter betaamt, zo onafhankelijk en onpartijdig mogelijk opereren. Als hij zijn buurmeisje steeds beter leert kennen en verwikkeld raakt in een vriendschap met twee schimmige Nederlandse studenten, verliest Julien gaandeweg de grip op zijn vertrouwde leven. Hij is de kikker die niet in de gaten lijkt te hebben dat het water waarin hij zich bevindt een kookpunt nadert. En als lezer wil je hardop uitschreeuwen: Nee Julian, niet doen, trek je eigen plan! Ondertussen borrelt in Parijs ook de sociale realiteit naar de oppervlakte, met als dieptepunt de aanslag op Charlie Hebdo. John-Alexander Janssen weet de stille wanhoop van Julian op meesterlijke wijze te verwoorden. Trocadéro is een ijzersterke en beklemmende roman over schuld, verantwoordelijkheid en in hoeverre je persoonlijke ervaringen kunt scheiden van professionele ervaringen. Het laat zien hoe het individu uiteindelijk een speelbal is van een groter maatschappelijk krachtenveld. Of Julian daadwerkelijk rechter wordt? Lees Trocadéro!


'Een heerlijke avond'

Conny Braam 

bottom of page