De redactie van Barts BoekenClub heeft zich de afgelopen suf gelezen, maar hier is-ie dan: de langverwachte BBC Zeven Zomerse BoekenTips. Of je nu heerlijk aan het strand of aan het zwembad ligt, of gewoon lekker op het balkon; wij van de redactie weten zeker dat met dit leesvoer voor je neus je vakantie pas echt onvergetelijk wordt! Fijne zomer.
Na Mattias - Peter Zantingh
Mattias is dood, dat is vanaf de allereerste pagina duidelijk wanneer zijn vriendin Amber het woord voert. Maar wie was Mattias en hoe kan het dat zo’n jonge, energieke en ondernemende vent, die op het punt staat met een vriend een coffeeshop te openen, ineens van de aardbodem verdwijnt?
In ‘Na Mattias’ voert Peter Zantingh acht personages op die in even zoveel hoofdstukken ieder hun eigen verhaal vertellen. Soms waren ze bevriend met Mattias, soms waren ze familie en soms kenden ze hem helemaal niet en komen de verschillende verhalen toevallig bijeen. Mondjesmaat krijg je een beeld van het leven dat de personages leiden na Mattias en langzaam aan ontstaat uit al die toevallige verhalen ook een beeld van Mattias zèlf. Een bijzonder goed geconstrueerde roman, niet te dik (want Zantingh gebruikt weinig woorden om veel te vertellen!) en daarom prima passend in je vakantiekoffer!(Uitgeverij Das Mag)
Spotvogels. Een vrolijke veldgids over vogels en vogelaars - Jean-Pierre Geelen en Saskia van Loenen
Ooit een keer het genoegen gehad een vogel eens goed te bekijken, al dan niet met een verrekijker? Ik helaas nog niet maar daar komt binnenkort verandering in. De reden: ‘Spotvogels. Een vrolijke veldgids over vogels en vogelaars’.Het is een bundeling uiterst vermakelijke columns in briefvorm tussen Jean-Pierre Geelen en Saskia van Loenen waarin zij zonder enige gene hun onvoorwaardelijke liefde voor vogels aan elkaar openbaren. Ook nemen zij – met de nodige zelfspot – het fenomeen ‘vogelaar’(en dus ook zichzelf!) onder de loep. Spotvogelsis géén wetenschappelijk ornithologisch standaardwerk maar een boek ‘over gekte en gekken’,aldus beide auteurs. Het lezen van Spotvogelslevert bovendien de nodige interessante informatie op, zoals over het kauwkalifaat, over onvervalste grutto-porno en het inzicht dat men in het vervolg aardiger moet zijn voor de Amsterdamse patatduif. Maar bovenal is Spotvogelseen ode aan het observeren en laat het de extreme vreugde zien die kijken met zich meebrengt. Voorzien van prachtige foto’s en grappige illustraties van Peter van Straaten is Spotvogelshét boek dat je wereld doet vergroten door er juist op in te zoomen. In het voorwoord hopen Jean-Pierre en Saskia de lezer aan te steken met hun liefde voor vogels. Dat is ze gelukt! Ga naar buiten en aanschouw: een verademing in deze swipe-wereld. Voor mijn verjaardag vraag ik een verrekijker. (Uitgeverij Bas Lubberhuizen)
Wil - Jeroen Olyslaegers
In ‘Wil’ vertelt Wilfried Wils zijn levensverhaal aan zijn achterkleinzoon.
In zijn leven is de periode tijdens de Tweede Wereldoorlog bepalend geweest. Hij neemt als politie-agent een dubbelpositie in. Aan de ene kant werkt hij kritiekloos mee aan de deportatie van joden en aan de andere kant helpt hij een van hen (Chaim Lizke) om onder te duiken. Het verhaal is soms heel hard. Je leest dat Antwerpenaren met veel plezier de Kristalnacht nog eens dunnetjes over doen. Je leest hoe meedogenloos men te werk ging tijdens razzia’s. Op andere momenten druipt de ironie de pagina’s af omdat iedereen er een dubbele moraal op nahoudt: je weet immers maar nooit hoe de oorlog afloopt…. Olyslaegers heeft – gewild of ongewild – een pageturner geschreven. Het lukt hem je als het ware het boek in te trekken: je wilt weten wat er is gebeurd in Wils leven. Dat komt vooral omdat de stem van Wilfries Wils zo authentiek klinkt. Het is een vertwijfelde poging van een stokoude man om rekenschap af te leggen voor zijn rol tijdens de bezetting. Daarnaast is het een vreugde om het boek te kunnen lezen omdat Olyslaegers zo mooi schrijft: prachtige zinnen, mooie woorden, veel beeldspraak. En in de laatste plaats biedt het boek je een prachtig beeld van Antwerpen in die tijd. (De Bezige Bij)
1793 – Niklas Natt och Dag
Het is ‘t jaar 1793. Terwijl in Parijs de guillotine overuren maakt drijft in een stinkende plas net buiten het centrum van Stockholm een verminkt lichaam. Het is een romp en een hoofd met uitgestoken ogen. Onderzoek wijst uit dat het slachtoffer maandenlang martelingen heeft moeten ondergaan. De moord wordt de laatste zaak van inspecteur Cecil Winge, een man van de Verlichting die lijdt aan tuberculose en spoedig zal sterven. Hij wordt geassisteerd door tuchtwachter Cardell, een vechtersbaas met een houten prothese en die in alles in de tegenpool is van Winge. De zoektocht naar de moordenaar brengt het duo naar sloebers en zwendelaars en een sadistische Zweedse adel. In ‘1793’ schetst debutant Niklas Natt och Dag, zelf ook afstammeling van een adellijke familie, een overtuigend historisch portret van het achttiende-eeuwse Zweden dat dwars staat op alle romantiek: een koninkrijk in verval, een genadeloze standenmaatschappij en een stad die in niets lijkt op het schoongepoetste en hippe Stockholm van nu. Het is overduidelijk dat Niklas subliem historisch onderzoek heeft verricht. In combinatie met een virtuoze pen is ‘1793’ in alle opzichten een gruwelijk goed boek: harde, directe en tevens beeldende beschrijvingen van details, met enkele scenes die zo heftig zijn dat ze nog blijven nagalmen in je hoofd. Niet voor niets is ‘1793’ in Zweden uitgeroepen als de beste nieuwkomer van het jaar en tegelijkertijd in dertig landen uitgebracht. (Uitgeverij Prometheus)
Want de avond - Anna Enquist
Vier jaar geleden verscheen van de hand van Anna Enquist ‘Het kwartet’, een roman over vier bevriende amateurmusici die in een strijkkwartet spelen. Wat zich liet aanzien als een psychologische roman wordt dertig pagina’s voor het einde een thriller. Het boek eindigt met veel vuurwerk: een psychopaat blaast de boot op waarop het kwartet zit te repeteren. En nu is daar ‘Want de avond’, het vervolg op ‘Het kwartet’,dat overigens ook prima als losstaand boek gelezen kan worden! We zien vier vrienden: Jochem die zich met veel sloten tegen de boze buitenwereld probeert te beschermen, Carolien die niet in staat is om haar cello én haar beroep als huisarts weer op te pakken, Heleen die iets totaal anders gaat doen met haar leven en met niemand meer iets te maken wil hebben en Hugo die in China met het organiseren van muziekfestivals aan de weg probeert te timmeren. Alle vier zijn ze getraumatiseerd en raken ze steeds verder van elkaar verwijderd. En dan volgt het moment dat de aanslagpleger voor de rechter gebracht moet worden en de vier vrienden worden opgeroepen om te getuigen. Zijn ze in staat om nog nader tot elkaar te komen? Een ouderwetse Enquist, een genot om te lezen! (De Arbeiderspers)
Een bloedovergoten dageraad/In het kille ochtendlicht - Anthonie Holslag
In deze BBC Zomerse Boekentips speciale aandacht voor een bijzonder tweeluik: de verhalenbundels ‘Een bloedovergoten dageraad’ (2014) en ‘In het kille ochtendlicht’(2016). Voor schrijver en genocide wetenschapper Anthonie Holslag was het schrijven van de bundels een experimentele maar ook een creatieve manier om zijn eigen angst van zich af te schrijven. Anthonie had een aantal boeken op zijn naam staan toen hij in 2008 slachtoffer werd van zinloos geweld. Hoewel niet autobiografisch, vormt deze traumatische ervaring toch een rol in de achttien verhalen in de bundel ‘Een bloedovergoten dageraad’. De verhalen zijn losstaand van elkaar te lezen en hebben het thema angst, haat en de broosheid van de mens als rode draad. De tweede bundel (‘In het Ochtendlicht’) gaat over de echo van angst: wat blijft erover als de angst wegebt en hoe kijk je dan naar de wereld? Maar het gaat ook over de bevrijding die je voelt als je angst kan loslaten. Anthonie weet als geen ander een sublieme spanningsboog op te bouwen wat maakt dat beide bundels een genot zijn voor liefhebbers van subtiele horror, spannende fantasieverhalen en pure angst. Hij schreef dit tweeluik niet voor de roem of om er iets aan te verdienen, maar puur en alleen om de positie van de Yezidi-vrouwen in Irak en Syrië te verbeteren. Anthonie doneert dan ook alle (!) royalty’s aan WarTrauma Foundation. De verhalen verdienen het dan ook om gelezen te worden! (Uitgeverij Zilverspoor)
Het huis van de drenkelingen ~ Guillermo Rosales
‘Het huis van de drenkelingen’ is – zoals op de kaft vermeld staat – een reis naar de donkerste hoeken van het menselijk bestaan. We maken kennis met William Figueras, een Cubaanse schrijver met een penibele mentale toestand die door zijn tante wordt achtergelaten in een opvanghuis voor psychiatrische gevallen in Miami. Figueras belandt er in de hel. Vernederingen, fysiek geweld, misbruik, corrupte opzichters, verwaarlozing, alles komt aan bod. Hij legt zijn belevenissen en die van zijn medepatiënten vast en probeert daarmee ook structuur aan te brengen in zijn leven. Het resulteert in een bijzonder, triest en wat vervreemdend verhaal met veel herhalingen over de personages die je het gevoel geven dat je in het hoofd van de hoofdpersoon gekropen bent en alles ziet zoals hij ziet! Guillermo Rosales was een Cubaanse vluchteling die aan schizofrenie leed en het grootste deel van zijn leven doorbracht in psychiatrische klinieken in de VS. Omdat hij een groot deel van zijn boeken vernietigde werd ‘Het huis van de drenkelingen’pas laat ontdekt. Het is een prachtig en tegelijkertijd intriest verhaal dat het verdient gelezen te worden! (Atlas Contact)