top of page

SEARCH BY TAGS

SUBSCRIBE TO READ

Zeven Winterse boekentips

Met het aankomende feestgedruis in het vooruitzicht is er altijd weer die ene vraag: wat ga ik lezen tijdens deze donkere decemberdagen? En wellicht een nog meer prangende vraag: welk leesvoer zal ik nu weer eens cadeau doen? De BBC-redactie maakt het dit jaar erg makkelijk voor je, en neemt al je keuze-stress uit handen. We hebben een mooie lijst voor je samengesteld met zeven uiteenlopende boeken. Voor elk wat wils! Winter is coming: veel leesplezier met vele 'heerlijke avondjes'.

Yvette van Boven is vooral bekend geworden door het VPRO-programma Koken met Van Boven waarin zij – met haar hondje Marie in het mandje – op de fiets er op uittrekt om ingrediënten te halen bij de boer, imker of tuinder. Terug in de keuken maakt ze hiermee allerlei ambachtelijke en biologische lekkernijen.

Speciaal voor thuiskoks die opzien tegen de kookstress van een kerstmenu schreef zij – samen met haar man Oof, die het boek van prachtige foto’s voorzag – Home sweet home XMas. Als de tekst je al niet doet watertanden, dan doen de foto’s dit zeker! Alle gerechten in het boek zijn gemakkelijk van tevoren te maken zodat de gastheer of gastvrouw nog even rustig met een glaasje kan aanschuiven met het bezoek.

Zomaar een greep uit het fotoboek. Het is een afbeelding van de Foeliestraat, het verlengde van de Valkenburgerstraat in Amsterdam, voorjaar 1945. Een meisje kijkt vanuit de eerste verdieping naar een fietser. Veel ramen en deuren op de begane grond zijn dichtgemetseld, terwijl achter sommige ramen nog gordijntjes hangen. Na het wegvoeren van de Joden gaven de verlaten woningen de stad een trieste aanblik. Wat overbleef in de Foeliestraat na de oorlog was een onbewoonbaar skelet dat zou worden gesloopt. Deze afbeelding is een van de vele bijzondere, en in dit geval aangrijpende, foto’s over Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog. ‘Stad in oorlog, Amsterdam 1940-1945’ is samengesteld door historici René Kok en Erik Somers en geeft een indringend en uniek beeld van Amsterdammers in de jaren van oorlog en bezetting. Ze putten daarvoor niet alleen uit collectie van het NIOD, maar ook uit het Stadsarchief en plaatsten met succes oproepen die verrassende opnamen uit privé-archieven opleverden. Een must-have voor iedereen die van Amsterdam en geschiedenis houdt. (Uitgeverij: W Books)

Met Een zachte hand won Leïla Slimani in 2016 de Prix de Goncourt, de belangrijkste Franse Literatuurprijs. Het boek leest als een thriller. Je wordt vanaf de eerste zin meegezogen in het verhaal: de oppas heeft de beide kinderen des huizes omgebracht en je vraagt je af, waarom zij is gekomen tot die daad? Toch is het verkeerd om het boek af te schilderen als “maar een thriller”. Slimani slaagt er namelijk in om een vlijmscherp portret te schetsen van de hedendaagse maatschappij. Je ziet de werkende moeder, voortdurend in de weer met iPhone en bakfiets, en de zwoegende au-pair uit een of ander ver ontwikkelingsland zo voor je. Slimani speelt met vooroordelen en angsten en brengt haar boodschap heel subtiel. Misschien wel een van de beste boeken die in 2017 in Nederland is uitgebracht!

‘Een tragedie in New York’ is, na zijn succesvolle ‘Ego Faber’, de tweede en langverwachte roman van Maurice Seleky. Het is een snelle Zeitgeist-roman waarin het huidige, hectische fragmentarische en jachtige leven van de New Yorker - en van de moderne mens in het algemeen – overtuigend en genadeloos wordt neergezet. In Een tragedie in New York spelen vier personen de hoofdrol. Alle vier leiden volstrekt andere levens, maar ze verkeren allemaal in een identiteitscrisis, worstelend met alledaagse dilemma’s en diepe geheimen. Op meeslepende wijze laat Seleky deze vier personages samenkomen tijdens het achttiende verjaardagsfeest van Julie, tevens de avond van de inauguratie van Donald Trump. De tragedie bereikt dan zijn apotheose. Luisteren naar ‘Lucy In The Sky With Diamond’ van de Beatles zal na het lezen van ‘Een tragedie in New York’ nooit meer hetzelfde zijn…. (Uitgeverij Ambo Anthos)

Stilte is het aangrijpende meesterwerk van de Japanse schrijver Shusaku Endo. Het boek is opnieuw in de belangstelling komen te staan omdat het recentelijk verfilmd is door Martin Scorsese. We volgen de belevenissen van de jonge Portugese priester Sebastian Rodrigo die rond 1640 naar Japan trekt om daar te helpen met het verkondigen van het katholieke geloof. Een missie die niet zonder gevaar is want de Japanse machthebbers keren zich steeds feller tegen de christenen. Rodrigo is op alles voorbereid behalve op het feit dat zijn eigen geloof zwaar op de proef wordt gesteld: twijfels en de stilte van een God die niets van zich laat horen.

Na een periode van volledige uitputting schreef Jan Siebelink, naar eigen zeggen, in een roes van ruim twee maanden ‘De buurjongen’. Net zoals zijn bestseller Knielen op een bed violen is deze nieuwste roman doorspekt met Bijbelteksten en mystiek. En ook hier borduurt Siebelink verder op zijn jeugdjaren in Velp, waarbij hij dit keer de zachtmoedige Henk Wielheesen opvoert. Hij heeft moeite met praten en schoolgaan gaat hem evenmin goed af. Buurjongen Ruben is zijn beste vriend. Als hij elf aar oud is, verliest Henk op tragische wijze zijn moeder. Zijn vader kijkt vervolgens niet meer naar hem om, met als gevolg dat de familie Sievez zich over hem ontfermt. En zo raakt het gebutste leven van Henk voorgoed vervlochten met dat van de familie Sieve. ‘De buurjongen’ is een overtuigend en schitterend geschreven verhaal over een bijzondere vriendschap tussen twee jongens die, ondanks al hun verschillen, tot het einde toe standhoudt. Jan Siebelink is terug; en hoe! (Uitgeverij: De Bezige Bij)

Mag je Renate Dorrestein Nederlands beste gothic novel schrijfster noemen? Feit is wel dat zij met haar laatste roman, Reddende engel, weer terugkeert naar het genre waarin zij ooit debuteerde. We volgen de jonge Sabine – die vanwege autopech – tien dagen doorbrengt op de boerderij Oldenhage. De boerderij wordt bewoond door de familie Gilissen, oude adel die is weggegleden in armoede. Twee jaar eerder is er een jonge vrouw om het leven gekomen en Sabine ontrafelt het ene geheim na het andere. Het maakt haar leven en niet zekerder op…. Een echte Renate Dorrestein met een open einde zodat je als lezer alle kanten uit kunt!


'Een heerlijke avond'

Conny Braam 

bottom of page