top of page

SEARCH BY TAGS

SUBSCRIBE TO READ

Zeven Zomerse Boekentips (dl. 2)


Daar is-ie dan…het tweede (en laatste) deel van BBC-Zomerse Boekentips. De redactie van Barts BoekenClub heeft wederom een mooie lijst samengesteld met zeven uiteenlopende pareltjes (zowel fictie en non-fictie). Of je nu heerlijk aan het strand of aan het zwembad ligt, of gewoon lekker op Costa Balconia; met deze boeken wordt je vakantie pas echt relaxed! Fijne zomer en veel leesplezier.

(1) Nhung Dam: Duizend vaders De elfjarige, Vietnamese Nhung komt met haar ouders als bootvluchteling naar Nederland. Ze belandt in een ijskoud, afgelegen dorpje op het Groningse platteland. In Beiahêm zitten de stugge inwoners duidelijk niet op deze vreemdelingen te wachten. Haar klasgenootjes sluiten Nhung buiten en pesten haar voortdurend en de volwassenen lijken van alles van haar te willen. Het wordt er niet eenvoudiger op wanneer haar vader vertrekt in de hoop dat een andere vrouw hem een zoon kan schenken. Achterna gezeten door de Chinese maffia, die geld wil zien, zakt haar moeder steeds verder weg in totale waanzin. De kleine, ontwortelde Nhung probeert zich wanhopig staande te houden in deze vreemde wereld vol verraad en verlies. Fantasie en verbeeldingskracht zijn hierbij haar sterkste wapens. Duizend vaders is het debuut van Nhung Dam. Met een duizelingwekkende vaart weet ze je door het verhaal te trekken, soms filmisch, soms beschouwend. Omdat alles beschreven wordt vanuit de perceptie van een kind lopen werkelijkheid en fantasie in elkaar over hetgeen leidt tot absurde situaties. Het is een droomdebuut dat je niet ongemerkt voorbij mag laten gaan! De Bezige Bij

(2) Sebastian Barry: Dagen zonder eind De zeventienjarige Thomas McNulty probeert aan de Ierse Hongersnood in Sligo te ontsnappen door dienst te nemen in het Amerikaanse leger. Hier leert hij zijn wapenbroeder John Cole kennen en al snel krijgen ze een relatie met elkaar. Eten én overdag wat te doen te hebben, het lijkt een spannend avontuur. Eerst dient de strijd tegen de Indianen zich aan, gruwelijke etnische zuiveringen waarbij hele stammen Indianen worden uitgemoord. Wanneer de Amerikaanse Burgeroorlog uitbreekt nemen ze opnieuw dienst. Wederom worden ze geconfronteerd met de verschrikkingen van een oorlog. Ze moeten vechten voor hun leven, maken vreselijke dingen mee en krijgen de beelden niet meer van hun netvlies. Ze voelen zich medeplichtig maar zijn ook tevreden omdat ze fantastische dagen zonder eind beleven, elke dag opnieuw. Sebastian Barry werkt gestaag voort aan een reeks onafhankelijk van elkaar te lezen romans waarin hij één familie, zijn eigen, op de voet volgt. Door de verhalen van meerdere generaties te vertellen brengt hij de geschiedenis van de Ieren in kaart. Dagen zonder eind is zijn zevende roman over een lid van de familie McNulty. Het is een heftig verhaal over oorlog maar vooral ook over onvoorwaardelijk broederschap. (Uitgeverij Querido)

(3) Brunhilde Pomsel/Thore Hansen: ‘Een Duits leven’ Een boek dat aanzet tot denken is Een Duits leven van de Duitse journalist en schrijver Thore D. Hansen. Het boek vertelt het confronterende verhaal van Brunhilde Pomsel. Tussen 1942 en 1945 was zij als secretaresse verbonden aan het propagandaministerie van Joseph Goebbels. Als een van de laatst overlevende getuigen en stierf op 105-jarige leeftijd, vlak nadat zij haar verhaal openbaar maakte. In Een Duits leven vertelt Pomsel zonder terughoudendheid over de oorlogsjaren, haar contacten met de familie Goebbels en over de banaliteit van de terreur. Ze was een apolitieke meeloper en ontkent dat niet: haar baan, haar plichtsgevoel en haar verlangen erbij te horen, gingen voor. Pas na de oorlog werd zij zich bewust van de volledige omvang van de nazipraktijken. Haar levensverhaal en nietsverhullende eerlijkheid confronteren ons met een hoogst actuele vraag: wat is onze persoonlijke verantwoordelijkheid in deze politiek turbulente tijd van oplevend nationalisme en populisme? En hoe groot is de kans dat de geschiedenis zich herhaalt als we ons daar niet bewust van worden? Zullen we later, net als Pomsel, zeggen: ‘We wilden het niet weten?’ Thore D. Hansen, die haar verhaal optekende, is politicoloog en socioloog. (Xander Uitgevers)

(4) Bert Wagendorp: Masser Brock Masser Brock is columnist voor De Nieuwe Tijd, de grootste kwaliteitskrant van het land. Zijn zus Mia is spindoctor en minnares van de premier. Wanneer in Pantsjagan vier Nederlandse soldaten onder vreemde omstandigheden omkomen probeert journalist Masser de waarheid te ontrafelen en creëert spindoctor Mia een heel andere. Wat volgt is een wervelend en spannend verhaal vol vrolijke, tragische en kleurrijke personages. Een pageturner die alles in zich heeft van een literaire thriller. Maar vooral ook een verbijsterend verhaal, waarin de vraag wordt opgeworpen hoe nieuws nieuwe werkelijkheden schept. Het gaat over manipulatie van nieuws, het vervagen van de grens tussen feiten en meningen, over waarheden en leugens, over de invloed van nieuwe massamedia als Twitter en Facebook. Kortom: het is een heel actueel boek over manipulatie van feiten, fake news en de rol van de journalistiek. Masser Brock is een ideaal vakantieboek dat je op een andere manier naar het nieuws zal laten kijken! (Uitgeverij Atlas Contact)

(5) John Williams: Augustus Een boek uit de ‘oude doos’ maar een absolute aanrader tijdens de vakantie is de historische roman Augustus (1972) van de Amerikaanse schrijver John Williams, winnaar van de National Book Award. Via een caleidoscopische waaier bestaande uit brieven, memoires, getuigenissen, dagboeken, senaatsverordeningen, reisverslagen – het meeste daarvan gefingeerd, vertelt John Williams het verhaal van de stichter van het Romeinse rijk, wiens grootsheid even legendarisch was als zijn grenzeloze ambitie: Octavianus Augustus. Het resultaat is een verzonnen biografie uit drie delen waarbij we Julius Caesars geadopteerde zoon volgen vanaf de moord op zijn oom Julius Caesar tot aan de laatste dagen van het keizerrijk. En op dit glibberige pad van de macht is niemand te vertrouwen, de senaat wordt beheerst door eigenbelang en allianties zijn even snel gevormd als gebroken. Net als in zijn vorige romans Stoner en Butcher's Crossing onderzoekt Williams in Augustus waarden als de verantwoordelijkheid van het individu, vriendschap en de zucht naar macht. Menselijkheid is Williams’ thematische noemer en ook in Augustus weet hij de dilemma's in een mensenleven als geen ander invoelbaar te maken. (Uitgeverij Lebowski)

(6) Ann Patchett: Gemeengoed Op een zondagmiddag in 1964 bezoekt Bert Cousins onuitgenodigd het doopfeestje van Franny Keating. Nog voordat het – met screwdrivers overgoten – feestje tot een einde is gekomen heeft hij haar moeder Beverley gezoend, een stap die uiteindelijk tot een echtscheiding zal leiden. Ann Patchett schetst hoe in een tijdbestek van vijftig jaar, dit ene bepalende moment de levens van vier ouders en zes kinderen totaal heeft ontregeld en ze voor altijd tot elkaar veroordeeld heeft. Gedurende de verplichte zomervakanties die de kinderen met elkaar doorbrengen op het platteland van Virginia bouwen ze een band op, een band die vooral wordt ingegeven door één gezamenlijke vijand: hun ouders. En alhoewel de relaties door de jaren soms moeizaam zijn is er ook sprake van oprechte genegenheid. Het lijkt allemaal zo simpel maar Ann Patchett heeft in Gemeengoed weinig woorden nodig om vijftig jaar uit verschillende mensenlevens te schetsen. Mensen die voor je gaan leven, waar je van gaat houden, waar je de emoties van voelt. Knap! (Bezige Bij)

(7) Hugo Luyten: Offer voor een verloren zaak Het is augustus 1914. De 33-jarige Heinrich Ohlenforst ontvlucht de problemen in zijn geboortedorp door dienst te nemen in het Duitse leger, maar de dorpsperikelen achtervolgen hem tot het front. Een eervolle terugkeer naar zijn geboortedorp is de enige manier om de problemen op te lossen en het leven van vrouw en kind te verbeteren. Tot zover in het kort het plot. Het vinden van het bidprentje van deze Heinrich Ohlenforst, wekt de interesse van historicus-auteur Hugo Luyten. Hij dook in het verleden van dit verre familielid en de opbrengst is het epische oorlogsroman Offer voor een verloren zaak: een waar meesterwerk! Niet alleen verbluft Luyten de lezer met zijn waanzinnige research naar de (Duitse) oorlogsvoering en het dagelijks leven aan het thuisfront tijdens de eerste weken van augustus 1914. Daarnaast is ‘Offer voor een verloren zaak’ geschreven vanuit Duits perspectief en speelt het verhaal zich tijdens de eerste oorlogsweken. Nog voordat de loopgraven het gezichtsbepalende karakter van de Eerste Wereldoorlog zouden krijgen, knalden in augustus 1914 miljoenen Fransen en Duitsers tegen elkaar. Het leidde tot een korte heftige bewegingsoorlog: een massale slachting en een totale ontnuchtering. Van een frische und fröliche Krieg bleef niets over. Hierbij spaart Hugo Luyten de lezer niet. De gevechts-scenes zijn gruwelijk realistisch en huiveringwekkend, terwijl bij het thuisfront de gevolgen van de oorlog steeds meer zichtbaar worden. En dat is de onverholen boodschap van zijn boek: oorlog is geen spannend avontuur, oorlog is hel! Hugo Luyten was op 31 mei 2017 te gast in Barts BoekenClub. Het openhartige en boeiende gesprek is terug te bekijken op het Youtube-kanaal van BBC. (The House of Books)


'Een heerlijke avond'

Conny Braam 

bottom of page