top of page

SEARCH BY TAGS

SUBSCRIBE TO READ

ZEVEN ZOMERSE BOEKENTIPS (dl.1)


Het is weer (bijna) zomervakantie. Hét ideale moment om weer eens lekker te gaan lezen. De redactie van Barts BoekenClub heeft een lijst met zeven zomers boekentips samengesteld, waarmee je de komende tijd heerlijk vooruit kunt. Fijne vakantie en veel leesplezier!

(1) Eva Meijer: Het vogelhuis

Gwendolyn (Len) Howard was voorbestemd een belangrijke violiste te worden maar ongeluk in de liefde leidt er toe dat zij zich terugtrekt in een klein huisje op het Engelse platteland. Ze observeert er de mezen, roodborsten, mussen en andere vogels in haar tuin en schrijft er twee internationale bestsellers over. In de roman Het vogelhuis gaat Eva Meijer op zoek naar haar drijfveren. Waarom gooide Howard haar leven totaal om en liet zij haar familie achter zich? En wat zeggen de levensverhalen van koolmezen ons over de mens? Is het mogelijk om je te ontworstelen aan de verwachtingen van anderen? Gaandeweg het boek word je zélf Len Howard en vind je het helemaal niet vreemd dat ze met vogels op haar hoofd door de tuin loopt, met de mezen praat, ze namen geeft en leert tellen. Sterker nog, haar passie voor vogels neem je gaandeweg een beetje over.... Er gaat heel veel rust van het boek uit dus wil je je volledig ontspannen tijdens je vakantie, dan hoort dit boek zeker in je koffer thuis! (Uitgeverij Cossee)

(2)Murat Isik: Wees onzichtbaar

Wees onzichtbaar is een prachtige roman over de wanhopige strijd van een gezin tegen een tirannieke vader, een werkloze communist die overdag Marx leest, zich ’s avonds bezat met zijn vrienden en terug bij zijn gezin zijn handen niet thuis kan houden. Maar het is ook een roman waarin de verloedering van de Bijlmermeer, ooit opgezet als vooruitstrevende wijk, wordt beschreven. De wereld is onveilig voor de hoofdpersoon, de Turkse Metin die als vijfjarige naar Nederland komt. Een onveilige wereld, zowel op straat waar de junks het voor het zeggen lijken te hebben, als thuis. Metin maakt zich aanvankelijk onzichtbaar voor zijn vader maar naarmate hij en zijn zusje Nevra ouder worden en zijn moeder gaat werken in de kantine van de PTT en emancipeert, groeit langzaam het verzet. De roman is gebaseerd op de eigen jeugd van Murat Isik, een zeer begenadigd verteller die je met deze coming of age roman van de eerste tot en met de laatste pagina weet te binden. (Ambo Anthos uitgevers)

(3)Marcel Vaarmeijer: Heelmeester

“Met mijn eerste scheikundedoos blies ik mijn hond op, met mijn tweede doos mijn kamer, met de derde mijn huis”. Met zo’n openingszin weet je al gelijk dat je je met dit boek geen moment gaat vervelen! Heelmeester gaat over een doktersgezin, dat – nadat de zoon het ouderlijk huis met een scheikunde proefje heeft opgeblazen – in een voormalig hotel een privékliniek begint. Vader Karl en zoon Himmel zetten zich met hart en ziel in voor de patiënten en proberen ondertussen medicijnen te ontwikkelen tegen chronische ziekten. Ze boeken opzienbarende resultaten en lange tijd gaat het goed totdat een verraderlijk geheim uit de Tweede Wereldoorlog de kliniek en de familie fataal dreigt te worden. Heelmeester is de derde roman van Marcel Vaarmeijer, die ook in zijn vorige romans al liet zien dat hij je kan ontroeren maar ook kan doen schaterlachen om de hilarische scènes die hij schetst. (Luitingh-Sijthoff)

(4) Benedict Wells: Het einde van de eenzaamheid

Het einde van de eenzaamheid van de jonge Duits-Zwitserse schrijver Benedict Wells is door een recensent omschreven als “de beste John Irving-roman die niet door John Irving geschreven is”. Dat schept verwachtingen maar Wells maakt ze helemaal waar. Het einde van de eenzaamheid gaat over drie familieleden, Jules (de ik-verteller) en zijn oudere zus Liz en broer Marty. Jules ligt na een ernstig motorongeluk in het ziekenhuis en tijdens de gedwongen herstelperiode wordt hij geconfronteerd met herinneringen aan zijn jeugd. We leren de familie kennen tijdens het laatste Kerstfeest dat ze gezamenlijk doorbrengen met hun depressieve vader en hun moeder, die omwille van de liefde haar artistieke talenten onbenut liet. Kort daarna verongelukken de ouders en worden de kinderen opgenomen in een weeshuis. Op hen alle drie laat dit verlies zijn sporen na en in de jaren die volgende groeien ze gaandeweg uit elkaar. Het lukt Jules alleen om met de mysterieuze Alva vriendschap te sluiten. Het einde van de eenzaamheid is een ontroerende, prachtige roman over het verwerken van verlies en eenzaamheid te componeren. (Uitgeverij J.M. Meulenhoff)

(5) Roel Janssen: Alles verloren

Zeilster Tessa Insinger en fotograaf Mortimer Davies zeilen naar de Egeïsche zee om een reportage te maken over vluchtelingen die er alles voor over hebben om Europa te bereiken. Op zee redden zij een Syrisch meisje, de 17-jarige Soumaya uit Aleppo, die de enige overlevende blijkt te zijn van een scheepsramp die zich heeft voltrokken. Tessa en Mortimer gaan op zoek naar de ouders van Soumaya die in Turkije zijn achtergebleven. In hun zoektocht stuiten ze op genadeloze mensensmokkelaars die met hun mensonterende praktijken miljarden dollars verdienen, gemotiveerde hulpverleners, geslepen politici die niet echt geïnteresseerd zijn in het zoeken naar een humanitaire oplossing en vooral wanhopige vluchtelingen. Alhoewel personages en plot fictief zijn, is het vluchtelingenverhaal dat natuurlijk allerminst. Heel knap geschreven en indrukwekkend realistisch tegen de achtergrond van de huidige vluchtelingenproblematiek. (De Bezige Bij)

(6) Carlo Groot: Izar

Carlo Groot zag zichzelf nooit als vader. Maar als hij zijn vriendin Lisette steeds ongelukkiger ziet worden door haar niet vervulde kinderwens, gaat hij schoorvoetend overstag. Het resultaat blijft echter uit. Lisette stelt voor hulp te zoeken. Zo komen ze terecht in een mallemolen van medische onderzoeken, hormoonbehandelingen en ivf-pogingen. Izar is de autobiografische debuutroman van Carlo Groot waarin hij en zijn vriendin hun kinderwens proberen uit te laten komen. Na een miskraam, een doodgeboren dochtertje en afgebroken zwangerschap, besluiten nog één laatste poging te wagen. Deze pogingen zijn de rode draad in het boek, maar Izar ook over het overwinnen van tegenslagen. Hoe ver ben je bereid te gaan? Wanneer stop je? Izar is een mooi, emotioneel, kwetsbaar en bij wijlen ook een hilarisch verhaal dat een uniek – mannelijk- perspectief belicht. Dit maakt Izar tot een onvergetelijk boek over wachtweken en werkstress, over onverwacht geluk en ongekend verdriet, over hormoonspiegels en aftrekkamertjes. (Uitgeverij Podium)

(7) Lucas Zandberg: De rendementsdenker

Last but not least de satire De rendementsdenker. Het is de vijfde roman van Lucas Zandberg. Dit keer staat er geen historisch persoon centraal, maar het wel en wee van de (fictieve) ROC-Leydersschans in Groningen. Hoofdpersoon is Robert Witteveen, pas afgestudeerd als docent Engels. Hij is ietwat naïef, maar zeer bevlogen. Zijn prille onderwijscarrière neemt een gigantische wending als Margot –kil en pragmatisch– Roberts ‘sectormanager’ wordt. In De rendementsdenker gaat het over de groeiende kloof tussen management en werkvloer in het onderwijs. Het bestuur wil rendement zien: flitsende resultaten en hoge tevredenheidscijfers. Het hele idee van lesgeven moet worden loslaten. ‘Dat is niet meer van deze tijd.’ De leerlingen worden geacht met behulp van digitale tools alles zelf uit te zoeken en de docenten (steevast door managent als fte's aangeduid) mogen alleen nog toetsen afnemen. Lucas Zandberg heeft zich duidelijk laten inspireren door de vele schandalen en misstanden van onder meer het Leidse ROC, dat een nieuw gebouw zonder (!) klaslokalen betrok. De rendementsdenker is een pessimistische, cynische roman, die gelukkig met de nodige humor is geschreven. Herkenbaar voor iedereen werkzaam in het onderwijs, maar ook zeer vermakelijk voor iedereen daarbuiten. (De Arbeiderspers/ Singel Uitgeverijen)


'Een heerlijke avond'

Conny Braam 

bottom of page